Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

Yhteiskuntasopimus: Hyvintointiyhteiskunta hetkeksi keveämmäksi

Hei, hyvinvointiyhteiskunnan puolustaja

 

Mitä mieltä olisit sellaisesta järjestelystä, että laitettaisiin hyvinvointiyhteiskunta vähäksi aikaa jäähylle ja sen aikana pistettäisiin yhdessä Suomen talous ja kilpailukyky kuntoon tekemällä rakenteisiimme tarvittava remontti? Tällä tarkoitan sitä, että emme äänestäisi ainakaan sen puolesta, että nykyiset rakenteet olisi säilytettävä. Nykyinen hyvinvointiyhteiskuntammehan perustuu Suomen aikaisemmalle talouden kasvulle ja kilpailukyvylle. Nyt taloutemme pohja on rapautumassa, kun olemme jääneet entistä enemmän nousevien talouksien ja hyvin pärjäävien teollisuusmaiden jalkoihin. Aasiassa on satoja miljoonia ihmisiä, jotka tekevät enemmän työtä kuin me vähemmillä julkisilla palveluilla ja heidän koulutustasonsa nousee myös kovaa vauhtia. Hekin ansaitsevat hyvinvointinsa aivan kuten mekin ja tekevät nyt kovasti töitä sen eteen.

Emmekö me suomalaiset voisi yhdessä sopia siitä, että yhteinen tavoitteemme on suomalaisten korkea elintaso ja laadukkaat hyvinvointipalvelut pitkällä tähtäimellä? Jos keskitymme liikaa lyhyen tähtäimen hyvinvointiin, me menetämme sekä korkean elintasomme että laadukkaat hyvinvointipalvelut. Jos kuitenkin nyt yhdessä ponnistaisimme taas kilpailukyvyssä nousu-uralle päivittämällä rakenteemme, voisimme pitkällä tähtäimellä nauttia edelleen siitä, että on etuoikeus olla Suomen kansalainen. Jonkin aikaa se kirpaisee, mutta kun kakku on kasvanut taas isoksi, voimme taas äänestää sen reilusta ja järkevästä jaosta.

 

Yt.

Puolueisiin ja aatteisiin sitoutumaton kansalainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ihminen hyötyy hyvinvointipalveluista eniten lapsena ja nuorena. Jos nämä palvelut laitetaan katkolle, syntyy sellainen sukupolvi, joka on epätasa-arvoisessa asemassa edeltävien ja seuraavien kanssa. Laman aikaanhan leikkausten ansiosta niin pääsi osittain käymään ja nyt on sama uhka. Jostain syystä lapsilta ja nuorilta leikkaaminen koetaan järkeväksi vaikka se tuottaa pysyvää vauriota yhteiskunnalle kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos katsotaan Suomen historiaa sata vuotta taaksepäin, niin siellä on varmaan monta vuosikymmentä, jolloin suomalaisista kasvoi ihan kelpo ihmisiä vähäisemmillä palveluilla kuin oli laman aikaan. Lisäksi rahan vähennys ei tarkoita aina palveluiden vaikuttavuuden vähentymistä, jos keksimme uusia tapoja järjestellä ja tuottaa hyvinvointipalveluita tai yhteiskunnassa herää enemmän toisista välittämisen ajatus.

ulf fallenius

Katkolle ne menee silti enemmin tai myöhemmin ja pysyvästi.

Toimituksen poiminnat