Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

Ehdotus: Oma palsta positiivisille blogikirjoituksille

Miesmuistiin ei tule mieleen, milloin olisi ollut yhtä epätoivoinen ja pelokas ilmapiiri Suomessa kuin nyt. On ihan aiheellista kunkin miettiä, että tekeekö synkistely hyvää tälle maalle. Suoraan sanottuna liiallinen negatiivisuuden kylväminen voi olla jopa uhka kansalliselle turvallisuudelle. Ongelmista on hyvä olla tietoisia, mutta tämä maa tarvitsee nyt enemmän itsetunnon nostattajia, toivon kynttilöitä ja ratkaisujen ehdottajia kuin valittajia ja epätoivoisen pelon kylväjiä.

Pelosta ja epätoivosta on ylitarjontaa. Ehdotankin, että Uusi Suomi ottaisi käyttöön oman osion positiivisille blogauksille, jotka keskittyvät hyviin uutisiin tai ratkaisuehdotuksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos Suomen ilmapiiri kääntyy tyystin epätoivoiseksi, voi käydä niin, että nuori koulutettu väki muuttaa pois. Tällöin maanpuolustus-, sosiaaliturva- ja eläkejärjestelmä voivat horjua. Jo nyt koulutettuja suomenruotsalaisia on muuttanut Ruotsiin alati synkistyvän ilmapiirin takia. Mikään ei estä myös suomenkielisiä kielitaitoisia nuoria häipymään täältä vaikka Amerikoihin tai muualle Eurooppaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sitä kun tarpeeksi sitä epätoivoa ja pelkoa kokee, siihen tottuu ja sitten helpottaa. Out of the box!

Ongelma ei ole siinä, ettei ratkaisuja olisi. Ilman hybristä ei tarvitsisi epätoivossa ja pelossakaan tarpoa.

Jos ratkaisuja halutaan, ihmisille pitää antaa valtaa vaikuttaa elämäänsä. He löytävät ratkaisut arvojensa kautta. Nyt tilanne on semmoinen, että pääministerikin levittelee käsiään.

Minusta kyseessä on ennen kaikkea kokemus hallinnan puutteesta ympärillä tapahtuvaan muutokseen. Se välivaihe siinä on, että hetken pitää kestää epämukavaa oloa. Mukautuminen ei tapahdu heti. Mutta lopulta joku sen hallinnan siitä tilanteesta ottaa.

Olisi erittäin mukavaa, jos se olisi istuva hallitus. Muut vaihtoehdot ovatkin jo post-hyvinvointivaltio.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Niin.

Toisaalta Suomen valtion ja Suomen kansan selviäminenhän eivät ole itsestäänselvyyksiä. Afganistanissa ihmiset ovat kokeneet jo vuosikymmenet, että heillä ei varsinaisesti ole omaa valtiota ja kansakin on aika hajalla. Omaan maata ei oikeastaan nähdä olemassaolevana asiana. Näin sanoi über-kuski, nuori afgaanimies, jolla on Suomen kansalaisuus.

Eipä itsestäänselvyys ole toisaalta ihmiskunnankaan selviytyminen. Maapallo ja sen jotkin eliölajit kyllä todennäköisesti selviävät, vaikka ihmiskunta miten tyrisi itsensä kanssa. Minulla on ainakin muutama ajatus siitä, mitä tulisi tehdä, jotta päästäisiin selviytymisen raiteille. Kyllähän maapallosta saisi vaikka paratiisin rakennettua, jos tahtoa riittäisi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eihän ne ole itsestäänselvyyksiä, mutta mitä eroa on afgaanilla ja suomalaisella. Väittäisin, että jälkimmäinen lähinnä kuvittelee asuvansa omassa maassaan.

En pysty sanomaan, miten afganistanilainen yhteiskunta on järjestynyt, mutta epäilen, että se kontrolloi kansalaisiaan vähemmän kuin Suomi - se vähät välittää.

Jos absoluuttinen vapaus määritellään niin, että hallitsee kaikki elämänsä osa-alueet, että on riippumaton ruoan, veden, sosiaalisten suhteiden ja seksin suhteen. Miten suomalainen, joka ostaa ruokansa kaupasta, saa vetensä vesilaitokselta, sosialisoi ja harrastaa seksiä (saa seksuaalisen tyydytyksensä) netissä vertautuu afganistanilaiseen?

Kaikki on ulkoistettua. Se on mukavaa, kun ei tarvitse vaivautua, mutta se ei silti ole vapautta.

Absoluuttista vapautta ei tietenkään ole, eikä ihminen edes halua sitä, vaan pyrkii siitä pois siinä määrin kuin se on turvallista ja haitatonta. Olemmeko jo ylittäneet sen pisteen, jossa olemme ulkoistaneet kaiken niin pitkälle, että kun ne ulkoiset rakenteet vapisevat, olemme täysin turvattomia ja kyvyttömiä takaamaan itsellemme mitään. Ehkä siitä on tullut jo haitta.

"Cause a man who'd trade his liberty for a safe and dreamless sleep
Doesn't deserve the both of them and neither shall he keep"

Toimituksen poiminnat