Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

EU:n geopoliittinen strategia: Ollako USA:n vasalli vai globaali peluri?

 

Risto Linturi linkkasi Facebookissa uutisen, jossa kerrottiin, että eurooppalaisten yrityssalaisuudet murrettu laajasti: "Juniper on yksi suurista palomuuritoimijoista noin 25% markkinaosuudellaan ja yhtä suuri toimija myös intertet-operaattoreiden välisessä liikenteessä. Nyt yhtiö on tiedottanut, että sen tuotteissa ollut takaportti on korruptoitunut ja yritysten verkkoihin on päästy vakoilemaan sekä purkamaan VPN-yhteyksien salauksia. Tilanne on voinut kestää pitkään. Osasyyllisenä pidetään NSA:ta ja mahdolllisten syyllisten kirjo on tässä vaiheessa hyvin laaja."

Mikähän nyt olisi Euroopalle se paras strategia tässä? Mahdollista nimittäin on, että merkittävä osa koko maanosamme valtioiden salaisuuksista, liikesalaisuuksista ja teknologiasta on imuroitu Yhdysvaltojen palvelimille ja varmasti jossain määrin myös Kiinan ja Venäjän, sekä muiden maiden. Vahinko on jo tapahtunut. Etenkin USA:lla ja mahdollisesti jonkin verran myös muilla on tämän myötä nyt suuren suuri teknologinen, taloudellinen ja geopoliittinen etumatka EU:hun. 

Tässä joitain mieleeni tulleita strategisia vaihtoehtoja meille EU:na:

1) Jonkinlainen alustalaisen rooli suhteessa Yhdysvaltoihin. Kun noudatamme kuuliaisesti heidän tahtoaan, meille löytyy jokin sopiva rooli heidän suuressa strategiassaan. Edellyttää suurta luottoa, toivoa ja laskee neuvotteluvaltamme olemattomiin. Kyseessä olisi samankaltainen vasallisuhde kuin Itä-Euroopan sosialistisilla mailla oli suhteessa Neuvostoliittoon.

2) Proaktiivisesti aletaan kehittää omaa eurooppalaista ICT-infrastruktuuria (prosessorit, emolevyt, muistit, tietoverkot, satelliitit, käyttöjärjestelmät, ohjelmistot ym.), joka on riippumaton Yhdysvalloista, Kiinasta ja muista globaaleista toimijoista, ja on vahvasti tietosuojattu. Tavoitteena estää kaikkinainen kaupallisiin ja valtiollisiin salaisuuksiimme kohdistuva kybervakoilu. Emme kuitenkaan vakoile muita proaktiivisesti, koska haluamme edistää maailmassa luottamusta ja rauhaa edistäviä arvoja.

3) Edellinen + kehitämme oman yhteisten ja voimakkaan kybertiedustelupalvelun, joka kilpailee Yhdysvaltojen NSA:n sekä Venäjän, Kiinan ym. kybertiedustelupalveluiden kanssa. Pyrimme varastamaan niin paljon teknologiaa, liikesalaisuuksia ja valtionsalaisuuksia globaalisti kuin mahdollista oman valta- ja neuvotteluasemamme parantamiseksi.

Ainakin kolmoskohdan ongelmana tosiaan saattaa olla se, että etenkin USA:n ja miksei muidenkin etumatka meihin saattaa olla jo liian suuri, että meistä voisi enää tulla geopoliittista haastajaa.

Jos joku on pelannut Civilization-pelejä, niin tietää, että jos itse köntystelee keski-ajalla miekkojen ja hevosmiesten voimin, on miltei mahdotonta enää kääntää kelkkaa edukseen sellaista vastaan, jonka suihkuhävittäjät kiitelevät taivaalla. Tällöin se vasalli-strategia voi olla ihan ok strategia, mutta lähinnä vain selviytymiseen ja pystyssä pysymiseen.

Yksilön kannalta voisi ajatella, että kannattaisi muuttaa Yhdysvaltoihin ja pyrkiä saamaan USA:n kansalaisuus, jotta voisi pitää taskussaan "voittajan" passia. Kaiketi se kruunu huolen omistaan pitää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Muistan kuinka Snowden-dokumentissä Edward sanoi NSAn olevan kateellinen brittien vakoilujärjestelmille. Kysytäänkö heiltä apua?

Kyllähän tässä jenkkien pillien tahtiin tanssitaan. Harmi vaan kun porukka ei tajua ettei ole puolulaisia, vain yhtenevät intressit. Näin ainakin ameriikan lämmössä.

Odottelen tässä ensimmäisiä kotiryssä-kommentteja.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Snowden tiesi jo ennalta että NSA harrastaa yritysvakoilua.

"According to Edward Snowden, The National Security Agency spies on foreign companies."

"Revelations from the Snowden documents have provided information to the effect that the United States, notably vis-à-vis the NSA, has been conducting aggressive economic espionage against Brazil.[56] Canadian intelligence has apparently supported U.S. economic espionage efforts."

- https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_espionage

Niin, ja suosittelen lämpimästi tuota kakkosvaihtoehtoa. Ei alistuta NSA:lle. Amerikalle pitäisi myös asettaa sanktioita tuosta vakoiluhommasta. Tosin EU ei voi sitä tehdä koska vakoilee kans, pitäis tehdä Suomalaisittain, ja ne ei taida juuri meistä välittää, eli puree taas omaan nilkkaan...

Ja jos tehtäis omaa rautaa nii siellä olis sitte eurooppalaisten, kiinalaisten ja amerikkalaisten takaportit. Nyt jos selvitään kahdella jälkimmäisellä nii kai se on tavallaan parempi.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Todella lapsellista verrata Suomen tai EU:n mahdollista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa Varsovan liiton maiden rooleihin suhteessa Neuvostoliittoon.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Siinä olet kyllä oikeassa, että NL:n suhde Varsovan liiton kansantasavaltoihin oli paljon suorempaa käskyttämistä. USA:n ja EU:n välinen valtasuhde on paljon hienovaraisempi. Tietyllä tavalla se on kuitenkin hankalampi, että tässä tapauksessa vasallivaltioiden kansat eivät oikein edes tajua, mistä on kyse. Digitalisaation edetessä ihmisten mieliä on entistä helpompi ohjata haluttuun suuntaan. USA:lla on jo nyt hyvät edellytykset muodostaa lähes kaikista EU:n kansalaisista hyvin tarkka profilointi ja mallintaa sekä tunnistaa sosiaalisten ja taloudellisten rakenteidemme kriittiset kohdat. Tätä mallinnusta on myöhemmin mahdollista käyttää tehokkaasti sosiaalisten ja taloudellisten rakenteiden manipulointiin haluttuun suuntaan.

Kyllä minä kuitenkin USA:a nyt pidän arvomaailmaltaan parempana "isäntänä" kuin Stalinin Neuvostoliittoa, joka tähtäsi kansalaisten henkiseen ja fyysiseen kyykyttämiseen. Putinin Venäjä vaikuttaisi jatkavan samaa henkistä perinnettä. Olisi aika hurjaa, jos se olisi Venäjä, jolla olisi kaikki se data eurooppalaisista, mitä USA:lla on.

Sitä vain jonkin verran haaveilee sellaisesta, että oma demokraattinen valtiojärjestelmämme (EU ja Suomi) olisi aidosti itsenäinen ja voisimme ajaa maailmassa demokraattisen päätöksentekojärjestelmämme kautta omia arvojamme, emmekä olla vain osa ulkopuolisen suurvallan mahdollisia hegemoniatavoitteita.

USA on kyllä demokratia, mutta siellä on sotateollisella kompleksilla vahva vaikutus päätöksentekoon. USA:n perustuslaki on hieno, mutta sikäläiset poliitikot ja tiedustelupalveluhaukat ovat sitä viime vuosina lähinnä halveksuneet.

No, kaitpa sitä mieluummin haluaa USA:n haukkojen pyörittävän maailmaa kuin Venäjän tai Kiinan, koska heidän pyörittämässä, yksilönvapauksia väheksyvässä maailmassa meitä eurooppalaisia ja ylipäätään ihmisiä saatettaisiin kyykyttää paljon pahemmin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Sitä, kun pyörii ja kirjoittelee Internetissä (kuten tämä blogaus) tulee miettineeksi, että millainenkahan poliittinen profiili itsestä muodostuu eri valtioiden näkökulmasta. Tulevaisuudessa matkustamisessa ja kansalaisuuden hakemisessa tulee valtioille olemaan entistä helpompaa ja halvempaa profiloida ihminen automaattisesti.

Toivon, että esim. minusta syntynyt analyysi antaisi kuvauksen maltillisesta sentrististä, joka tahtoo rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja kestävää kehitystä. Algoritmit saattavat antaa kuitenkin aivan toisenlaisen kuvauksen kuin itse itsestään kuvittelee.

Jukka Mäkinen

Ei noista profiileista kannata murehtia. Itse olen päässyt jo ennen nettiaikaa useamman maan turvallisuuspalvelun haastatteluun tai tarkastukseen, eikä ne kai harmitonta hullua kummempana ole pitäneet, kun aina on lopuksi vihreää valoa näytetty.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Rauhanaikanahan se on ihan sama, mutta kriisin aikana profiileista voi tulla relevantteja. Jos USA:lla, Briteillä ja Ranskalla olisi ollut jo 1930- ja 40-luvuilla vastaavanlaiset profiilit maailman ihmisistä, niin olisi voinut käydä, että jokunen sosialismiin tai muuhun kiusalliseen aatteeseen kallellaan oleva Saksasta pakoon lähtenyt juutalainen olisi saatettu jättää ottamatta turvaan. Samaten myös Hitler ja muut diktaattorit olisivat voineet saada monen monta väärinajattelijaa enemmän kiinni. Noh, ehkä jokunen ihminen olisi saattanut säästyä diktaattoreiden vankileiriltä tai teloitukselta, kun profiilien avulla olisi säästytty "väärinkäsityksiltä". Stalin taisi teloituttaa aika summamutikassa porukkaa noin varmuuden vuoksi.

Jukka Mäkinen

tosi ilkeä ja v#¤%&mainen ratkaisu olisi, että toimittaisiin niin ettei ole mitään salattavaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Eli esim. eurooppalaisten yritysten työntekijöiden sähköpostit ja chatit avoimeksi koko maailmalle sekä neuvotteluhuoneisiin kamerat ja mikrofonit, jotka suoratoistavat palaverit? Sama juttu EU-maiden virkamiesten ja poliitikkojen kohdalla puolustusvoimista puoluekabinetteihin. Millä tavalla se auttaisi meitä pärjäämään maailmassa? No tällöin USA:n asema suhteessa Kiinaan ja Venäjään ei olisi niin vahva, mutta sitäkö kannattaisi haluta?

Ihan kiinnostava tulokulma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset