Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

Mitä puhelinmyyjä voi opettaa kansalaiskeskustelijalle?

Olen tehnyt puhelinmyyntityötä. Tai pikemminkin sopinut ihmisille tapaamisia puhelimen kautta. Kylmäsoittojen tekeminen vaatii sinnikkyyttä ja positiivista asennetta. Suurimmassa osassa puheluita asiakkaan asenne on kielteinen ja puhelu koetaan monesti tungettelevaksi ajanhukaksi.

Koulutuksessa soittajia valmennetaan kohtaamaan asiakkaan vasta-argumentteja. Yleensä asiakas vetoaa kiireeseen tai siihen, ettei tarvetta ole. Se, mitä ei tule tehdä, on lähteä kinaamaan ja vääntämään asiakkaan kanssa, sillä se nostaa defenssit ylös. Sitä vastoin asiakasta tulee myötäillä mahdollisimman paljon, jotta hänellä tulisi hyvä mieli. Kun mieli on hyvä, defenssit eivät ole sulkemassa pois soittajan argumentteja. Soittotyössä puhutaankin U-käännöksestä. Vasta-argumentteja kuunnellaan myötätunnolla ja ymmärretään vaikkapa kuinka kiireistä on ja sen jälkeen sopivalla hetkellä ehdotetaan esim. että ".. kyllä, ymmärrän ja kiireistä aikaahan tämä on ja juuri sen takia minä ehdottaisinkin sinulle aikaa tuolta kuukauden viimeiseltä päivältä. Siinä ei mene kuin tunti ja ihan mukavalla meiningillä käydään läpi, että miten te voisitte hyötyä näistä ratkaisuista. Laitettasko vaikka tuosta aamupäivästä kalenteriin?" Huomaa, että mutta-sanaa ei käytetä, koska se ilmaisee vastakkainasettelua. 

Nyt kun tätä vaikkapa maahanmuutto- ja rasismikeskustelua on sosiaalisessa mediassa käyty sellaiset 5-7 vuotta, on todettava, että huonosti on toiminut niin mamu-kriittisellä kuin mamu-suvaitsevaisella puolella. Oma agenda ei  etene, jos kyseessä on peli, jossa toinen yritetään pelata argumenteilla ja paheksunnalla alas. Miltä sen sijaan kuulostaisi vaikkapa tällainen: "Kyllä, ymmärrän itsekin, että nämä ilmitulleet väkivaltaisuudet ja raiskaukset ovat herättäneet huolta. Itsekin olen tuntenut turvattomuutta. Ja onhan se kieltämättä hankalaa, että kulttuuri- ja kielimuuri vaikeuttaa sitä integroitumista. Ei sitä suomen kieltä päivässä opita. Sehän muuten olisikin hyvä, jos vaikkapa sinä kannustaisit maahanmuuttajia puhumaan suomea menemällä juttelemaan heille suomeksi ja kysymään kuulumisia!" Huomaa, tällaisella keskustelulla ei anneta aihetta defenssien nousemiselle, vaan pikemminkin tunnustetaan toisen ihmisen ajattelu ja huolet ihan valideiksi ja lähdetään voimaannuttamaan toista ratkaisemaan yhteisiä ongelmia. Fokuksen pitää olla toisen kunnioittamisessa, arvostamisessa ja lähteä rakentamaan rakentavaa henkeä niistä lähtökohdista, missä toinen sillä hetkellä on.

Ja tietenkin sama asia toiseen suuntaan ja eri aiheisiin. Kun defenssit pysyvät alhaalla, ajattelu juoksee ja mielipidepoteroista päästään liikkeelle kohti uusia ratkaisuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kyllä, ymmärrän itsekin, että nämä ilmitulleet väkivaltaisuudet ja raiskaukset ovat herättäneet huolta. Itsekin olen tuntenut turvattomuutta. Ja onhan se kieltämättä hankalaa, että kulttuuri- ja kielimuuri vaikeuttaa sitä integroitumista. Ei sitä suomen kieltä päivässä opita. Sehän muuten olisikin hyvä, jos vaikkapa sinä kannustaisit maahanmuuttajia puhumaan suomea menemällä juttelemaan heille suomeksi ja kysymään kuulumisia!"

Voisit kokeilla tuollaista lähestymistä vaikkapa niihin rikollistaustaisiin liivijengiläisiin, jotka ovat partioimassa kaupunkien katuja kansalaisten turvaamiseksi. Raportoi sitten kuinka kävi!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tarkoitin ehkä tässä kontekstissa vielä nettikeskusteluita.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Meekkö heittämään tuon samanlitannian mamuraiskaajillekin? ``että kyllä mä ymmärrän teillä erikulttuuri ja kaikkee, sekä naisia ette arvosta ja mitä ny vähä sohitte nahkakepeillä, mut mä ymmärrän teitä, mut jos ny pliis viittisitte vähä sopeutuu suomenkulttuuriin ku meillä naisia pitää arvostaa?.´´

Tai niille tuhannelle afkaanille uutenavuotena helsingin asematunnelissa, jotka olivat samoilla linjoilla liikkeellä kuin nämä saksan tapaukset. Helsingissä on jo nyt alkanut slummiutua alueita. Joillakin alueilla on maahanmuuttajia ja ulkomaanpuhujia kolmannes ja suomalaiset alkaneet vältellä näitä alueita. Mennään ruottin mamughettomeininkiin koko ajan mut siitä taidatte tykätä kommenteista päätellen?

Voitasiin ensi uutena vuotena mennä tuhanne suomalaise äijä kanssa myös tuonne asematorille. Ihan vaan katsomaan että hommat toimii ja mamut kunnioittaa ja antaa suomalaisten naisten olla rauhassa. Voisit tulla puhumaan vähän suvatsevaisuudesta sinne sitten etteivät mamut ala rähinöimään?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #4

Jos itse voisin ratkoa ongelmaa, niin maahantulijoita tulisi paljon vähemmän kuin nyt. Tällainen maahantulijoiden määrän päästäminen ei ole viisasta politiikkaa. Yhteiskuntarauhan kannalta ei ole hyvä, että kansalaiset alkavat väkivaltaistua.

Kyllä tässä näyttäisi pikku hiljaa tuo poliittisten päättäjien kaartikin alkavan taipumaan sen puolelle, että tilanne pitää saada hallintaan. Pitäisi löytää sellainen win-win-ratkaisu, jossa turvallisuus ja yhteiskuntavakaus säilyy ja kärsimys minimoidaan. Yhtenä vaihtoehtona olen esittänyt, että EU rakentaisi rajattuja, hyvin varustettuja kaupunkeja, jonne voisi muuttaa ihmisiä mistä päin maailmaa tahansa. Verot olisivat alhaalla, sääntely vähäistä ja duunia löytyisi kaikille, koska palkkataso olisi melko alhainen, mutta kuitenkin parempi kuin kriisialueilla. Maahanmuuttajat pääsisivät sota-alueilta turvaan ja tekemään työtä. Työ pitää ihmisen poissa pahanteosta ja antaa toivoa elämään. Nyt Euroopassa on käynyt niin, että maahantulijat eivät ole päässeet tekemään mitään mielekästä ja se on purkautunut hyvin valitettavilla tavoilla, mikä on herättänyt turvattomuutta kantaväestöstä.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi Vastaus kommenttiin #5

``Jos itse voisin ratkoa ongelmaa, niin maahantulijoita tulisi paljon vähemmän kuin nyt. Tällainen maahantulijoiden määrän päästäminen ei ole viisasta politiikkaa. Yhteiskuntarauhan kannalta ei ole hyvä, että kansalaiset alkavat väkivaltaistua. ´´

juurikin tämä. Minulla ei ole mitään sitä vastaan että autetaan. Mutta se pitää kohdistaa oikeasti avuntarvitsijoihin. Maahanmuutto on karannut käsistä ja suurin osa tulijoista on pääosin nuoria miehiä. Saksassa alkaa olemaan iso ongelma. Ruotsissa ollut jo pitkään, mutta vasta hetkittäin ovat siihen heränneet.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #6

Mitä olisit mieltä noista EU:n rakentamista uusista metropoleista, jonne pääsisivät kaikki ja siellä olisi töitä tarjolla turvallisuuden, infran ja peruspalveluiden lisäksi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulle keskustelu ei ole mikään peli tai pätemiskilpailu.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Sanoo henkilö kritiikiksi blogitekstiin.

Toimituksen poiminnat