Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

Business-malli Pohjois-Korealle: vuokratyövoima

Kommunistisen vallankumouksen myötä Pohjois-Korea on enenevissä määrin eristäytynyt omaksi totalitaariseksi saarekkeekseen, joka on aika ajoin johtanut kansainvälisen sotilaallisen konflikin pelkoon. Varsinkin ydinaseiskun uhka on viime aikoina herättänyt kansainvälisen yhteisön huolen.

Pohjois-Koreassa asuu n. 25 miljoonaa ihmistä, jotka elävät varsin tietämättöminä ympäröivästä maailmasta. Maa on takapajuinen ja kehittymätön; BKT / capita on arvioitu Wikipedian mukaan olevan n. 1800 dollaria vuodessa. Kansalaisoikeudet ovat hyvin rajalliset, jonka myötä valtio käytännössä omistaa kansalaiset.

Ratkaisu: Kansainvälisen talouden vuokratyöyritykseksi

Mielestäni Pohjois-Korean kannattaisi ryhtyä maailmantalouden vuokratyöyritykseksi. Se houkuttelisi maahan kansainvälisiä teollisuusyrityksiä perustamaan tuotantoaan maahan, jotka työllistäisivät pohjoiskorealaista työvoimaa tehtaissaan ja yrityksissään. Pohjois-Korean valtio perisi yrityksiltä kilpailukykyistä vuokraa työvoimansa vuokraamisesta. Kun Pohjois-Korean kansantulo kasvaisi tuottavamman työn johdosta, se voisi pikku hiljaa nostaa kansalaistensa elintasoa maksamalla korkeampaa perustuloa (tai miten se sitten palkkaa maksaakaan kansalaisille). Samaten Pohjois-Korea lähentyisi pikku hiljaa enemmän ja enemmän ulkomaailman kanssa. Ajan kuluessa talous tulisi niin riippuvaiseksi työvoimansa vuokraamisesta ulkomaisille yrityksille, että se hillitsisi sen ja ulkovaltojen halua ottaa toisistaan mittaan aseellisesesti.

Hyödyt Pohjois-Korealle

  • Työvoima voidaan vuokrata tuottavampaan työhön, josta saatava tulo vahvistaa Pohjois-Korean kassaa.
  • Lisääntynyt tulovirta antaa edellytyksiä kansalaisten elintason nostamiseksi.
  • Pohjois-Korean työvoiman osaamistaso nousee.
  • Pohjois-Korean teknologinen tietotaso nousee.

Hyödyt kansainväliselle taloudelle ja politiikalle

  • Pohjois-Korean työvoima saa hiukan enemmän kosketusta ulkomaailman ajatuksiin ja tapoihin, joka avaa maata.
  • Yhteistyön ja riippuvuuden lisääntymisen myötä Pohjois-Korean ja ulkomaailman suhteet lähenevät ja aseellisen konfliktin riski pienenee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hyvä ratkaisu, mutta vain vaikeuksista vapaalla tasolla. Ensimmäinen ongelma on se, että on hyvin vaikea löytää yrityksiä, jotka olisivat halukkaita investoimaan arvaamattomaan Pohjois-Koreaan. Riski investoinnin hukkaan menosta on tavattoman suuri. Toinen ongelma on se, että Pohjois-Korea rajoittaa ankarasti kansalaistensa ja ulkomaalaisten välistä kommunikointia. Yrityksen pystyynpaneminen Pohjois-Koreaan ilman ulkomaista johto- ja asiantuntijahenkilöstöä, joka voi kommunikoida paikallisten työntekijöiden kanssa, ei onnistu. Esitetty ratkaisu siis vaatisi syvälle käyviä muutoksia Pohjois-Korean politiikassa ja yhteiskunnassa. Ja sellaisia muutoksia nykyinen johto pelkää enemmän kuin ruttoa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mieleni tuli, että erilaisilla osaaottavien valtioiden ja yritysten vakuus- ja takuujärjestelyillä voitaisiin rajoittaa yrityksille ja valtioille koituvia riskejä. Lisäksi tuotantolaitosten johtoon voisi alussa nimetä pohjoiskorealaisia virkamiehiä, jotka ottaisivat toimeksiannot yrityksiltä ja johtaisivat niiden mukaisesti työntekijöitä tuotannossa. Yritykset siis teettäisivät tuotantoa pohjoiskorealaisilla tuotantolaitoksilla ja myöhemmin yhteistyötä voitaisiin syventää ja laajentaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Oletkos kysynyt Pohjois-Korean johdolta mitä mieltä se on sellaisesta järjestelystä? Saati haluaako se edes lähentyä ulkomaailman kanssa?

Nythän voidaan sanoa Pohjois-Korean olevan maailman itsenäisin valtio. Tosin se itsenäisyys tarkoittaa lähinnä kansalaisten oikeuksien kaventamista.

Sopimukset ovat aina molempia osapuolia sitovia ja velvoittavia joten joka ikisen tekemänsä sopimuksen voidaan sanoa rajoittavan Pohjois-Korean itsenäisyyttä ja kansallista itsemäärämisoikeutta. Sekä myös sen johdon mahdollisuuksia harrastaa sopivaksi katsomaansa mielivaltaa omia kansalaisiaan vastaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kyllä hintalappu löytyy lähes kaikelle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tietääkseni KDKT lähettää työvomaa Venäjälle metsätöihin kuvaamallasi tavalla.

Toimituksen poiminnat