Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

Täystyöllisyys ei saavutettavissa, täystoimeliaisuus on

Blogaus on jatkoa Petri Mäkelän Tuomittu syrjäytymään blogauksen kommenttiini: http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234612-tuomittu-syrjaytymaan

Vuonna 2011 blogaaminen tekoälyn ja robotiikan synnyttämästä työn automatisaation yhteiskunnallisista vaikutuksista oli kärpäsen surinaa ihmisten korvissa. Tänä päivänä moni yritysjohtaja ja mielipidevaikuttaja tiedostaa työn automatisaation merkityksen. 

On huomioitava, että entistä ajan kuluessa entistä harvemman lahjat ja kyvyt riittävät työelämän asettamiin huipputuottavuusvaatimuksiin. Tällöin elannon ansaitsemiselle ja syrjäytymisen estämiselle on löydyttävä muitakin väyliä kuin niukkenevat työpaikat. Taloustieteen näkökulmasta on ennemmin tai myöhemmin luovuttava täystyöllisyyden tavoitteesta. Sen sijaan olisikin kenties tavoiteltava täystoimeliaisuutta. 

Täystoimeliaisuus tarkoittaisi, että rahaa voisi ansaita olemalla hyvä, toimelias kansalainen, joka pitää huolta itsestään ja ympäristöstään. Perustulon lisäksi yksi vaihtoehto olisi eräänlainen apurahasysteemi, jossa tunnistetaan henkilön taipumuksia ja hänen tehtävänään on kehittää ja toteuttaa itseään ja ympäristöään hyödyllisellä tavalla. Onnistumalla paremmin, ansaitsee enemmän rahaa. Demokratia ja yhteiskunnassa vallitsevat arvot lopulta määrittävät, millainen toimeliaisuus on palkittavaa.

Kyllähän tämä sosialismilta kalskahtaa. Mistään en ole kuitenkaan kuullut, miten automatisoituneessa talous- ja tuotantojärjestelmässä puhdas kapitalismi voisi olla reilu peli, jos keskiverto ihminen ei voi enää ahkeruudella pärjätä kuten viime vuosisadalla ja sitä ennen. Sosiaalidarwinisti toteaisi, että seuraavat vuodet käydään eloonjäämiskamppailua, jossa ihmisten on kerättävä riittävästi pääomia, jotta voisi elää automatisoituneessa maailmassa pääomatuloilla. Sen seurauksena kuitenkin valtaosa ihmisistä syrjäytyisi elämästä.

Demokratia on kenties ainoa mahdollisuus mahdollistaa massojen pääsyn globaalin tuotantojärjestelmän tuottamiin hedelmiin, kun ihmistyö menettää markkina-arvonsa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Miksi tuottaa mitään jos potentiaalinen asiakaskunta kapenee jatkuvasti, täysautomaatio on paradoksi joka tuhoaa itsensä niin kauan kun säilytetään vaihdannan väline eli raha. Valuutan poistuminen on välttämättömyys tilanteessa jossa koneet tekevät kaiken ihmisen puolesta ja tästä seuraa valtatyhjiö jossa jokainen tekee jokseenkin mitä huvittaa, todennäköinen lopputulos on erinlaisten ryhmien harjoittama anarkia.

Ihmistyön ja automaation välille pitäisi löytyä tasapaino, eli sitä pitää säädellä miten paljon saa työtä automatisoida jotta voidaan vielä puhua nykyisellään toimivasta yhteiskunnasta.
Asiaan ei ole vielä tajuttu puuttua vaikka merkit on jo ilmoilla, työttömyys ja valtion velkaantuminen vauhdilla.

Se että siirtymä tälläiseen tuskin tulee olemaan jouheva ja moni varmasti menettää henkensä tavalla tai toisella, kuka haluaa tälläistä tulevaisuutta?

Toimituksen poiminnat