*

Naïvia realismia ja innovatiivisia irtiottoja

Teknologia vaikeuttaa terroristien soluttautumista

5-10 vuoden sisällä älylasit yleistyvät lisätyn todellisuuden (augmented reality) ominaisuuksilla. Ne ovat suoraan yhteydessä Internettiin ja eri tietokantoihin. Lasit osaavat yhdistää vastaantulijan kasvot someprofiiliin ja erinäisiin verkkosiivuihin, joista löytyy henkilöstä tietoa. Pian katselijan verkkokalvoille piirtyy hänen katselemansa henkilön ympärille olennaisia faktoja hänen taustoistaan, mitä Internetissä on saatavilla. Lisäksi erinäiset algoritmit tehdä henkilöstä päätelmiä ja profilointeja. Ei tarvitse enää tuntemattomalle esittäytyä, kun hän tietää sinut nimeltä ja taustoilta ilman kertomistakin.

Poliiseille tulee tämä teknologia myös. Heillä tulee olemaan lisäksi pääsy muihin viranomaisten tietokantoihin kuten rikosrekistereihin ja maahanmuuttoviraston rekistereihin. Poliisin ei tarvitse kuin vilkaista ihmistä ja hän tietää, onko henkilö maan kansalainen, onko rikosrekisteriä, onko Interpolin etsintäkuuluttama, on maassa laillisesti jne. Jos terrorismin uhka lisääntyy ja lainsäätäjät niin päättävät, niin tavallisille kansalaisillekin annetaan pääsyt viranomaisten tietokantoihin, jotta saadaan pystyyn ilmiantoyhteiskunta.

En ota kantaa, onko tämä hyvä yhteiskunnallinen kehityssuunta, mutta tähän suuntaan voisi kuvitella sosio-teknologinen ympäristömme olevan kehittymässä. Tulee olemaan vaikeampaa olla terroristi. Yhteiskunta tulee muuttumaan samalla monella muulla tavalla. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Eikös tuossa ole kyse vain käyttöliittymästä? Tietojen käyttöarvon kai kuitenkin ratkaisee tietosisällön relevanttius ja kattavuus siinä tilanteessa, kun tietoa haetaan – tulipa se tieto näkökenttään sitten laseista tai näytöltä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Toki osaksi käyttöliittymästä ja osaksi laitteesta. Älylasit tekevät sen, että näkökentällä on jatkuva pääsy lisättyyn todellisuuteen, ilman että mitään tarvitsee vaivautua kaivamaan esiin. Jatkuva pääsy on yksi ratkaiseva askel asiassa samalla tavalla kuin matkapuhelinten painon ja koon pienentyminen taskuun mahtuviksi. Toinen on lisätyn todellisuuden palveluiden kehittyminen sellaiseksi, että ne hakevat käyttäjälle viiveettä merkityksellistä lisätietoa, selkeästi esitettynä. Tällä hetkellähän Google Search, Facebook ja LinkedIn ovat vielä käytetyimpiä työkaluja, kun haetaan tietoa ihmisestä, mutta tulevaisuuden palvelut kokoanevat tietoa monista palveluista.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Kamalaa! Kaikki täällä kirjoittamani ja kommentoimani piirtyvät vastaantulijoiden näkökenttään.

Good Bye!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tai oikeastaan algoritmi voi tehdä kommenteistasi analyysejä, analysoiden asenteitasi eri asioita kohtaan. Mikä on suhtautumisesi esim. maahanmuuttoon, tuloeroihin, EU:hun. Jos löydyt parhaimpien tienaavien listalta, niin verotietosi näkyvät.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Verottaja valitettavasti rankaisee aivan tarpeeksi ilman älylasejakin... ehkä tarvitsemme pikemminkin sellaista käyttöliittymää, joka varoittaa poliitikkojen taipumuksesta tyhmyyksiin.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Aikataulu on väärin. Nolla perään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Olisiko tuossa teknologiassa mitään uutta?

Google Glasses 1. versio tuli ulos jo muutama vuosi sitten. SnapChatissa ja Instagramissahan on jo noita viihteellisiä Augmented Reality -toimintoja, jossa esim. tulee koiran kasvot naamalle. Kasvontunnistusta on ollut jo pitkään. Googlen kuvahaulla voi löytää kasvojen perusteella vaikkapa ihmisen Instagram-tiilin. Sitten tiedon aggregointipalvelu mukaan, jollaisia netissä on jo eri tarkoituksiin.

Ei minusta kuulosta kovin mahdottomalta, että vuoteen 2027 olisi jo yllä kuvattu teknologia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tiskin alta saa sitten häirintälaitteita. Venäjällähän saa ostaa jo nykyään GPS-häiritsimiä, joilla kuulemma pietarilaiset taksifirmat heikentävät toistensa asiakastyytyväisyyttä. Uusi väriä vaihtava uv-säteilyä heijastava kasvovoide on tullut suosituksi, koska se häiritsee vastaantulijoiden virtuaalitunnistusta.

Toimituksen poiminnat