Teknologia vaikeuttaa terroristien soluttautumista

5-10 vuoden sisällä älylasit yleistyvät lisätyn todellisuuden (augmented reality) ominaisuuksilla. Ne ovat suoraan yhteydessä Internettiin ja eri tietokantoihin. Lasit osaavat yhdistää vastaantulijan kasvot someprofiiliin ja erinäisiin verkkosiivuihin, joista löytyy henkilöstä tietoa. Pian katselijan verkkokalvoille piirtyy hänen katselemansa henkilön ympärille olennaisia faktoja hänen taustoistaan, mitä Internetissä on saatavilla. Lisäksi erinäiset algoritmit tehdä henkilöstä päätelmiä ja profilointeja. Ei tarvitse enää tuntemattomalle esittäytyä, kun hän tietää sinut nimeltä ja taustoilta ilman kertomistakin.

Poliiseille tulee tämä teknologia myös. Heillä tulee olemaan lisäksi pääsy muihin viranomaisten tietokantoihin kuten rikosrekistereihin ja maahanmuuttoviraston rekistereihin. Poliisin ei tarvitse kuin vilkaista ihmistä ja hän tietää, onko henkilö maan kansalainen, onko rikosrekisteriä, onko Interpolin etsintäkuuluttama, on maassa laillisesti jne. Jos terrorismin uhka lisääntyy ja lainsäätäjät niin päättävät, niin tavallisille kansalaisillekin annetaan pääsyt viranomaisten tietokantoihin, jotta saadaan pystyyn ilmiantoyhteiskunta.

En ota kantaa, onko tämä hyvä yhteiskunnallinen kehityssuunta, mutta tähän suuntaan voisi kuvitella sosio-teknologinen ympäristömme olevan kehittymässä. Tulee olemaan vaikeampaa olla terroristi. Yhteiskunta tulee muuttumaan samalla monella muulla tavalla. 

pekkalampelto
Helsinki

Kotoisin Joensuusta, opiskellut Tampereella, nyt yrittäjänä Helsingissä. Keskustelen yksityishenkilönä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu