Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

Sopimus maapallosta Putinin silmin

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi hiljattain haastattelussa: ”Miksi tarvitsisimme maailmaa, jos siellä ei olisi Venäjää?”. Tuossa lauseessa kiteytyy maapallon tilanne, joka on ollut sama niin kauan kuin USA:lla ja Neuvostoliitolla sekä sen perillisellä Venäjällä on ollut massiivinen ydinasearsenaali. USA:lla ja Venäjällä on eräänlainen lopullinen veto-oikeus maailman asioihin, olivat ne itse millaisessa tilanteessa hyvänsä. Molemmat voivat tuhota koko ihmiskunnan moneen kertaan laukaisemalla kaikki ydinaseensa.

Periaatteessa on ollut ymmärrettävää, jos USA:n (ja lännen?) strategiana oli ja on ollut arabikevään kaltaisilla kansannousuilla saada valta lopulta vaihtumaan Venäjällä. Venäjän ydinasearsenaalin riisuminen olisi se lopullinen geopoliittinen lottovoitto USA:lle, koska silloin sillä olisi monopoli maapallon täydelliseen tuhoamiseen (toki on muitakin valtioita, joilla on ydinaseita, mutta arsenaalit ovat pienempiä). Neuvostoliiton romahtaminen ei poistanut USA:n perimmäistä ongelmaa lainkaan. Venäjä, tai mikä tahansa muu valtablokki pyrkisi tietysti samaan, jos se olisi samanlaisessa asemassa kuin USA nyt. 

Venäjä on sellaisessa kehityskulussa, jossa se on ajamassa ennen pitkää seinään taloudellisesti, sosiaalisesti ja poliittisesti. Mutta sillä on silti veto-oikeus, koska se voi tuhota ihmiskunnan. Tästä syystä johtuen Venäjä on vaatinut tasa-arvoista asemaa USA:n ja lännen kanssa, vaikka se on väestöltään ja taloudeltaan murto-osa siitä, mitä länsi edustaa. Venäjä ehkä näkeekin maapallon siten, että on olemassa kirjoittamaton osakassopimus, jossa USA:lla ja Venäjällä on kummallakin suurin piirtein 40 % osakkeista ja lopuilla 20 %; niillä enemmän joilla on ydinaseita ja taloudellista valtaa. USA/länsi ja Kiina näkevät, että valta maapallolla tulisi jakaa ennemminkin väestön ja taloudellisen suuruuden mukaan. 

Miljoonan dollarin kysymys onkin: Mitä voi olettaa katkeran macho-pelaajan tekevän, joka on nykymenolla mahdollisesti häviämässä pelin, mutta jolla on kyky milloin tahansa paiskata pelilauta lattialle ja lopettaa leikki kaikilta pelaajilta?

On vaikeaa nähdä, miten tämä peli voisi ratketa muutoin kuin neljällä tavalla:

1) jonkinlaisella kompromissilla joka olisi kohtuuton taloudellisesta ja väestöllisestä näkökulmasta lännen kannalta, 

2) jonkun uuden "Gorbatsovin" nousuna valtaan Venäjällä

3) vastapuolen ydinaseet neutralisoivalla teknologialla

4) ihmiskunnan tuhoutumisena

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Toistaiseksi kuitenkin molemminpuolinen varmistettu tuho (MAD) toivottavasti estää vaihtoehdon (4) toteutumisen. Sen vuosittaista toteutumistodennäköisyyttä pitäisi kuitenkin pystyä jatkuvasti pikkuhiljaa pienentämään esim. teknisin ja diplomaattisin keinoin, muutoin se on varma ennenpitkää.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

5) Taloudellisen ja poliittisen romahduksen kokeva Venäjä hajoaa Neuvostoliiton tapaan pienempiin osiin, jotka luopuvat ydinaseista lännen taloudellista tukea vastaan. Kiina kaappaa suuren osan Siperiaa. Pienet venäläisvaltiot vaipuvat kehitysmaatasolle, eikä niistä ole uhkaa lännelle muuten kuin niistä tulevan rikollisuuden muodossa.

6) Venäjällä nousee vihdoin valtaan demokraattinen, ihmisoikeuksia ja naapureitaan kunnioittava hallinto ja Venäjän talous alkaa kehittyä yhteistyössä länsimaiden kanssa. Venäjää ei enää kiinnosta ydinaseilla uhittelu. Tätä pidän kuitenkin melko epätodennäköisenä, koska Venäjältä puuttuu kansalaisyhteiskunnan perinne.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"5) Taloudellisen ja poliittisen romahduksen kokeva Venäjä hajoaa Neuvostoliiton tapaan pienempiin osiin, jotka luopuvat ydinaseista lännen taloudellista tukea vastaan. Pienet venäläisvaltiot vaipuvat kehitysmaatasolle, eikä niistä ole uhkaa lännelle muuten kuin niistä tulevan rikollisuuden muodossa."

Suostuuko Venäjän keskushallinto maan hajoamiseen, vai turvautuuko äärimmäisiin keinoihin? Gorbatsovin hallinto oli inhimillinen ja suostui, mutta suostuuko Putinin hallinto? Jos maa hajoaisi pienempiin osiin, niin miten ydinohjukset ja niiden laukaisukontrollit jakautuisivat? Eikös ne ole kaikki yhden napin alla tällä hetkellä? Mille pikkuhallinnolle tämä kontrolli annettaisiin?

"Kiina kaappaa suuren osan Siperiaa."

Suostuuko USA/länsivallat siihen, että Kiina nappaa maailman suurimman alueen ja luonnonvarat itselleen ja petaa itselleen lisää mahdollisuuksia maailmanherruuteen? Vai Siperiasta sota? Onko jotain kompromissimahdollisuuksia?

"6) Venäjällä nousee vihdoin valtaan demokraattinen, ihmisoikeuksia ja naapureitaan kunnioittava hallinto ja Venäjän talous alkaa kehittyä yhteistyössä länsimaiden kanssa. Venäjää ei enää kiinnosta ydinaseilla uhittelu. Tätä pidän kuitenkin melko epätodennäköisenä, koska Venäjältä puuttuu kansalaisyhteiskunnan perinne."

Jeltsinin hallinto tosiaan osoitti, että oikeusvaltio ei toimi riittävästi, ja virkamieskunta on sen verran korruptoitunut, että tämä kieltämättä vaikuttaisi epätodennäköiseltä skenaariolta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos blogista, joka uskaltaa viedä ajattelun synkistä mahdollisuuksista pitemmälle kuin olen tähän mennessä nähnyt muualla suomalaisessa julkisessa sanassa.

Putinin lausunto on vain eräs ilmentymä hänen narsismiaan: "kuinka maailma muka voisi tulla toimeen ilman minua?". Suuruudenhulluus on tullut hänelle de facto yksinvaltiaan aseman myötä – tottakai maailma tulee toimeen vallan mainiosti niin ilman Putinia kuin ilman Venäjääkin. Hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia ihmisiä, ja moniko meistä uhraa ajatuksiaan salaperäisesti kadonneille etruskeille tai muinaisille Amerikan mantereen alkuperäiskansoille, jotka ovat kuolleet sukupuuttoon?

Putinilla on mittarissaan 65 ikävuotta, ja aktiivinen tehollinen peliaika hupenee vääjäämättä kuten kenellä tahansa vanhuuttaan lähestyvällä. Lausunnon voi nähdä myös oman kuolemanpelon ilmentymänä – sen Putin hyvin ymmärtää, ettei hänelle vallankäyttäjän uransa jälkeen tule koskaan rauhallisia eläkepäiviä.

Ei niin, että monipuolisesti lahjakasta Venäjän kansaa tarvitsisi mistään syystä toivoa olemattomiin, jos kehitys palaa samanlaiseen rakentavaan ilmapiiriin, josta oli illuusio Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Tuolloin länsimaat auttoivat yhdessä Venäjää siirtymään reaalisosialismista markkinatalouteen ja kenties naiivisti uskoivat myös oikeusvaltion olevan mahdollinen maassa, jolla on historiassaan kokemusta pelkästään totalitaarisesta hallinnosta. Asiat etenivät hallitusti, ja kummassakin supervallassa sen prosessin aikana säilyi kyky MAD-ydintuhon aiheuttamiseen, mutta ydinaseen laukaisuun johtavat komentoketjut toimivat kurinalaisesti ja entisten vihollismaiden korkeimmat sotilasjohdot tekivät yhteistyötä kollegiaalisessa hengessä.

Vaihtoehto 4): Tekeekö maansa umpikujaan ajavan Putinin Venäjä lopulta kollektiivisen joukkoitsemurhan, pyrkien laajentamaan sen koko ihmiskuntaan ja elämään tällä planeetalla? Siitä eivät ainakaan venäläisen ruletin panokset enää kovene! Pidän tätä varsin epätodennäköisenä vaihtoehtona, joka tulee kysymykseen ainoastaan, jos kaikki muu epäonnistuu.

Uskon todennäköisemmäksi vaihtoehtoa 2): paluu järkilinjalle jonkun viisaamman johtajan johdolla, mahdollisesti palatsivallankaappauksen seurauksena. Toinen mahdollisuus on tietenkin se kohtalo, jonka KGB järjesti Litvinenkolle ja jota Putinin hallinto yritti Sergei Skripalille – kyllähän se Novitshok puree Putiniin yhtä lailla ja voidaan annostella hänellekin yhtä salakavalasti.

Vaihtoehto 1) on tuskin mahdollinen missään kohtuullisessa ajassa, eivät länsimaat suostu tuollaiseen kompromissiin omasta edustaan tinkien, vaan pyrkivät optimoimaan omat asemansa.

3) teknologia ei voi mitenkään kumota ydinfysiikan lakeja, jotka koskevat fissio- ja fuusioreaktiota. Strategisten asejärjestelmien kaikki komponentit on myös kehitelty perinpohjaisesti ja testattu niin moneen kertaan, että ydinreaktioon johtavaan tapahtumaketjuun on todella vaikeaa kuvitella vaikutettavan siten, että asejärjestelmät tulisivat toimintakyvyttömiksi. On mahdotonta spekuloida jollakin, mikä on täysin tuntematonta tällä hetkellä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Vaihtoehto 4): Tekeekö maansa umpikujaan ajavan Putinin Venäjä lopulta kollektiivisen joukkoitsemurhan, pyrkien laajentamaan sen koko ihmiskuntaan ja elämään tällä planeetalla? Siitä eivät ainakaan venäläisen ruletin panokset enää kovene! Pidän tätä varsin epätodennäköisenä vaihtoehtona, joka tulee kysymykseen ainoastaan, jos kaikki muu epäonnistuu."

Tähän liittyy kysymyksiä:
- Mitä tarkoittaa kaiken epäonnistuminen?
- Voiko Putin päättää ydinaseiden laukaisuista yksin? Jos Putin ei voi päättää yksin, niin onko hänen valtaklikkinsa hänen päätöksensä takana? Onko olemassa yhteiset linjaukset?
- Välittääkö Putin ja valtaklikkinsa ihmiskunnasta? Onko päätetty, että ihmiskunta tulee tuhota, jos Putinin hallinto häviää valtapelin?

"Uskon todennäköisemmäksi vaihtoehtoa 2): paluu järkilinjalle jonkun viisaamman johtajan johdolla, mahdollisesti palatsivallankaappauksen seurauksena. Toinen mahdollisuus on tietenkin se kohtalo, jonka KGB järjesti Litvinenkolle ja jota Putinin hallinto yritti Sergei Skripalille – kyllähän se Novitshok puree Putiniin yhtä lailla ja voidaan annostella hänellekin yhtä salakavalasti."

- Miten valta voisi vaihtua? Onko Putinilla ydinase-nappi jatkuvasti metrin päässä, jos vallankumousyritys tulisi?
- Onko lännellä pohdittu mitään mekanismia, miten Putinille ja valtaklikille järjestettäisiin suojelu, jos suostuisivat luopumaan vallastaan?

"3) teknologia ei voi mitenkään kumota ydinfysiikan lakeja, jotka koskevat fissio- ja fuusioreaktiota. Strategisten asejärjestelmien kaikki komponentit on myös kehitelty perinpohjaisesti ja testattu niin moneen kertaan, että ydinreaktioon johtavaan tapahtumaketjuun on todella vaikeaa kuvitella vaikutettavan siten, että asejärjestelmät tulisivat toimintakyvyttömiksi. On mahdotonta spekuloida jollakin, mikä on täysin tuntematonta tällä hetkellä."

- Pasi tuolla jäljempänä taas näkee mahdollisena. Ehkä USA tavoittelee tälläkin hetkellä Tähtien sota -järjestelmää, mitä Reagan ei pystynyt toteuttamaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ydinaseet aiheuttavat jumalasyndrooman. Ollako vai eikö olla, ihan perseestä. Venäjä, venäjä on 17 miljoonan neliökilometrin kokoinen retkeilypuisto, jota monet tahot himoisevat luonnollisesti luonnonvarojen takia. Se ei kuitenkaan ole sellainen alue, jonka vuoksi kannattaisi tuhota koko ihmiskunta, esim. jollain ydinsodalla. Niinpä kuten Pekka tuossa pohti, ei liene muuta tietä ulos kuin alkaa rauhanomaisesti pilkkomaan ja hyödyntämään tuota suurenmoista retkeilypuistoa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Niinpä kuten Pekka tuossa pohti, ei liene muuta tietä ulos kuin alkaa rauhanomaisesti pilkkomaan ja hyödyntämään tuota suurenmoista retkeilypuistoa."

Venäjän nykyhallinto tuskin suostuu rauhanomaisesti pilkkomaan maataan, vaan nimenomaisesti puolustaa maan ja yhtenäisyyttä.. ehkä jopa maailman tappiin saakka. Gorbatsovin hallinto suostui NL:n pilkkomiseen inhimillisyyden nimissä. Putinin hallinto on luonteeltaan ehkä enemmän Leninin ja Stalinin hallinnon kaltainen eli ei tippaakaan periksi -mentaliteetti.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Juu ei nykyhallinto ei, mutta josko joku päivä nuori sukupolvi ymmärtäisi tuollaisen valtavan maa-alueen mahdollisuudet. Painotan tuota hyödyntämistä, en niinkään pilkkomista. Mutta onhan tuo noin vähäiselle väestölle aivan hirveän iso maa, ihan liian iso, täysin naurettava. Ei ole vaikea veikata että Kiina hoitaa viellä hommat tuollakin, kuten hoitaa jo siellä sun täällä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En usko että mikään taho hakee yksinoikeutta maapallon tuhoamiseen vaan valta-asemaa jolla se suojaa oman maansa mahdollisimman hyvin.

Toistaiseksi ydinaseet ovat kova juttu mutta mitäpä sitten kun joku keksii aseen joka neutraloi vastapuolen ydinaseet siiloihinsa? Tai tunnistaa ja tuhoaa ydinaseet välittömästi laukaisun jälkeen?

Avaruus tulee olemaan seuraava alue josta käsin hoidetaan vastapuoli tarvittaessa. Köyhtyvällä Venäjällä ei riitä tähän resursseja mutta Kiinalla ja jenkeillä löytyy. Venäjä tietää tämän ja siksi se voi vielä jonkun aikaa pullistella ydinaseilla, eli tasan niin kauan kuin joku keksii tavan nollata ydinaseet. Vaihtoehto 3 on todennäköisin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Avaruus tulee olemaan seuraava alue josta käsin hoidetaan vastapuoli tarvittaessa. Köyhtyvällä Venäjällä ei riitä tähän resursseja mutta Kiinalla ja jenkeillä löytyy. Venäjä tietää tämän ja siksi se voi vielä jonkun aikaa pullistella ydinaseilla, eli tasan niin kauan kuin joku keksii tavan nollata ydinaseet. Vaihtoehto 3 on todennäköisin."

Jos Venäjä osaisi laskelmoida, että USA olisi n. 5 vuoden päässä Venäjän ydinaseet kuvailemallasi tavalla neutralisoivasta teknologiasta, miten sen todennäköisesti silloin kannattaisi toimia?

Senhän kannattaisi silloin ulosmitata viimeisen 5 vuoden aikana kaikki mahdollinen saatava, mitä ydinaseillaan voi vielä saavuttaa eli kiristää puoli Eurooppaa, Lähi-itää ja Kiinaa itselleen, tai alkaa tuhota pääkaupunkeja yksi kerrallaan vaikkapa viikon välein. Putinillahan ei olisi muuta menetettävää kuin muutama jotain 5-20 elinvuotta, jos ihmiskunnan joukkotuho toteutuisi.

Tavallaan Venäjä on maapallolla kuin aseellinen mies, jolla ei ole mitään menetettävää.

Toimituksen poiminnat