Naïvia realismia Ole, ajattele, muutu, muuta.

Kiinan maailmanvalta - Kannattaako länsimaisen jatkaa sukuaan?

Veikko Huuska blogasi oivallisesti Kiinasta ja sen noususta maailman huipulle, mikä on lähempänä kuin moni lännessä on kenties ymmärtänyt. Kiina on pehmeällä voimallaan eli poliittisella, taloudellisella, teknologisella ja vakoiluvoimillaan matkalla kohti maailman herruutta, ellei jotain yllättävää tapahdu. 

Siinä missä USA:n maailmanherruus 2. maailmansodan jälkeen oli suurta, se ei ollut missään vaiheessa absoluuttista. Sitä saattoivat aseellisesti ja vakoilumielessä haastaa etenkin Neuvostoliito (ja Venäjäkin ydinasearsenaalillaan). Vaikka Yhdysvaltain asevoimien budjetti on ollut suurempi kuin kaikkien muiden maiden yhteensä, on sen asevoimat ja vakoiluvoimat olleet tästä huolimatta rajalliset. USA ei myöskään missään vaiheessa ollut kaikilla teknologian ja teollisuudenaloilla maailman ykkönen, eikä sen taloudelinen voima ollut koskaan absoluuttinen. 1980-luvulla jo pelkästään Japani nousi nopeasti ja haastoi Yhdysvaltain taloudellista ja teknologista hegemoniaa.

Kiinan tulevasta maailmanherruudesta tekee maailmahistoriallisesti poikkeuksellisen sen, että se ajoittuu digitalisaation ja tekoälyn aikakauteen eli joidenkin mielestä historian loppuun. On odotettavissa, että 21. vuosisata on se, jolloin teknologia saavuttaa kehitysasteen, jossa sitä hallitseva taho voi ottaa lopullisen niskalenkin kaikista maailman kansoista, organisaatioista ja valtioista.

Kiinassa on jo nyt rakennettu maailman kattavin valvontakoneisto valvontakameroineen ja kasvoanalyysialgoritmeineen, jotka arvottavat ihmisen kaikkea käyttäytymistä. Tämän lisäksi se on voinut laajasti vakoilla jo nyt länsimaisia kansalaisia, yrityksiä ja valtioita, koska nämä käyttävät kiinalaista teknologiaa. Kiina olisi halutessaan voinut hakkeroinnillaan pistää koko USA:n ja Euroopan täydelliseen kaaokseen jo monen monta kertaa, mutta on jättänyt sen kuitenkin vielä tekemättä.

Jos ja kun Kiina saavuttaa täydellisen valta-asemansa seuraavan 10-30 vuoden aikana, se johtaa siihen, että se voi pikku hiljaa hankkia, ja ohjata kaikki maailman yritykset ja valtiot vaikutuspiiriinsä ja lopulta haltuunsa. Tällöin se pystyy myös levittämään täydellisen valvontakoneistonsa länsimaihinkin kasvavalla pehmeällä vallallaan (taloudellinen vipuvarsi, vakoilu, digitaalinen mielipidemuokkaus jne.)

Jos vaikkapa Suomen BKT/asukas tippuisi syystä tai toisesta 50 % seuraavan 10 vuoden aikana suuressa talouslamassa, Kiina voisi tarjota lainaa tai muuta taloudellista helpotusta Suomen valtiolle, mutta sillä ehdolla, että se saa rakentaa koko Suomen verkkoinfrastruktuurin, ja alkaa kerätä rajattomasti dataa Suomen yhteiskunnasta ja kansalaisista. Siinä vaiheessa, kun suomalaisilla vanhemmilla ei ole varaa enää laittaa lapsiaan kouluun, vaatettaa ja ruokkia kunnolla, ovat ihmiset valmiita elintason parannusta vastaan luopumaan yksityisyydestään, ja asennuttamaan koteihinsa vaikka täydellisen 24/7 valvonnan. Kaikki verkkoliikenne ja jopa suullinen keskustelu voidaan 20 vuoden sisällä taltioida. Ja tuo kaikki informaatio menee tietenkin Kiinalle.

Kun tuohon tilanteeseen on ajauduttu, on Kiinan kommunistisella puolueella teoriassa avaimet absoluuttiseen, ja kenties myös ikuiseen valtaan. USA:n valta-asema ei ollut koskaan kaiken kattava. Eri maissa kansat saattoivat nousta USA:lle myötämielisiä hallituksia vastaan. Sodat olivat muutenkin kalliita ja epäsuosittuja. Kiina puolestaan kykenee tulevaisuudessa valtion tekoälyjärjestelmällä ja big datalla ohjaamaan ja laannuttamaan kaikki puolueen asemaa uhkaavat yhteiskunnalliset virtaukset, ennen kuin väkivaltaisuudet tai kansannousut ehtivät edes alkaa.

Valta-aseman lopulta saavutettuaan, jos Kiinan kommunistinen puolue haluaa, se voi lopulta myös hävittää maailmasta mitkä tahansa kansat - pehmeästi. Lopulta taloudellisilla ja lainsäädännöllisillä kannustimilla voidaan tehdä pitkällä aikavälillä muiden kuin han-kiinalaisten elämässä menestyminen ja jopa lisääntyminen käytännössä mahdottomaksi.

Toki, koska puolue on älyllisesti ja tieteellisesti hyvin valistunut, se saattaa päätyä koostamaan kaikista maailman ihmisistä geenipankin, ja valikoida ihmisten geenimanipulaatio-ohjelmaansa parhaita geenejä koko ihmislajin kaikista kansoista. Periaatteessa tällä tavoin myös sinun geenisi voisivat päästä "jatkoon", jos satut omaamaan hyödyllisiä geenejä. 21. vuosisadalla nähdään todennäköisesti kuitenkin viimeisen "luomuihmisen" syntymä.

On varmasti länsimaiselle ihmiselle sielullisesti kivulias ja pelottava näkymä, että oma sivilisaatio ja suku lopulta olikin pelkkä välivaihe, jonka lopulta väkevämpi han-kiinalainen teknologia-sivilisaatio söi itseensä, sulatti, ja valikoi parhaat osat. Lohduttautua voi kenties sentään sillä, että jäljelle jää kenties hyvin dokumentoitu historia paljosta, mitä sivilisaationa, maina, perheinä ja yksilöinä teimme.

Ylläoleva on tietenkin yksi spekulaatio tulevaisuuden suunnasta, mutta trendejä katsoen, tämä skenaario ei kuitenkaan vaikuta aivan mahdottomalta.

Länsimaiselle valtiolle käytännössä pohdittavia asioita:

- Jos länsimainen hegemonia ei voi enää voittaa, kannattaisiko esim. Suomen jollain tapaa liittyä Kiinaan jo nyt? (If you can't beat them, join them."

Länsimaiselle yksilölle käytännössä pohdittavia asioita:
- Millainen maailmanvaltias Kiinan kommunistinen puolue on? Hyväntahtoinen ja tasa-arvoinen, vai pelkkää omaa etuaan voimallisesti ajava?
- Miten Kiinan kommunistinen puolue suhtautuu muihin kuin han-kiinalaisiin? Onko se etnosentrinen, vai salliiko se muiden etnisten ryhmien ja kulttuurien olemassaolon, säilymisen ja jopa jonkin asteisen vapauden?
- Kannattaako länsimaisen ihmisen tehdä enää lapsia tälle vuosisadalle, vai välttyykö suuremmalta surulta ja tuskalta, jos jättää lisääntymättä? Jos kuitenkin haluaa lisääntyä, niin kannattaisiko pyrkiä lisääntyä nyt han-kiinalaisen kanssa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Noito skenaarioita itsekin olen monesti miettinyt. Jollain tapaa elämme yhä menneessä, turvaudumme siihen, ymmärtämättä että tämä muutos on totta. Edessä on uusi ja erilainen maailma. Ja vanha katoaa alta kuin Atlantis. Tämä murros on siinä vaiheessa että olisi hyvä ottaa etunojaa ja peilata tämän hetken tekemisiä sitä vasten.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Oletko miettinyt mitä tehdä, tai mitä jättää tekemättä?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Henkilökohtaisesti lähinnä valistaa ja varautua henkisesti. Mutta valtiotasolla tähän pitäisi alkaa piirrellä jo linjauksia.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Isossa mitassa ihmiskunta on jatkanut taivaltaan vuosituhansia ja se että joku valtio kasvaa niin suureksi että koko maapallosta tulee yksi valtio,,,ei sinänsä muuta ihmiskunnan taivallusta, eteenpäin se mennä jököttää joka tapauksessa.
Tavat ja normit muuttuu ajan saatossa, ja yk;lla tässä voisi olla se suuri mahdollisuus vaikuttaa tähän kehitykseen ohjaavasti.
Sillä nykyiset valtiot sinänsä on aika sitkeitä ja muutos vaatii aina usean sukupolven, ihmisten kulttuurit kun ei kuitenkaan muutu hetkessä. Varsinkin kun asiaa vielä sekoittaa tässä kulttuurisopassa politiikka, uskonnot, taloudelliset erot, jne.
Ja samat ongelmat kulkee mukana, oli tuhat valtiota tai yksi vainen;
- liikaa ihmisiä maapallolla koska;
- kulutetaan liikaa
- ravinto ei riitä
- tulonjako epätasa-arvoinen
- jne
sen lisäksi tulivuorien purkaukset, maanjäristykset, ilmaston muutokset, jne,, ei ne mihinkään katoa.

Että jos lapsia haluaa tehdä, niin kannattaa tehdä. Mutta voi olla myös tekemättä, ei ihmisen hyvyys ole lapsien määrästä kiinni.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"... se että joku valtio kasvaa niin suureksi että koko maapallosta tulee yksi valtio,,,ei sinänsä muuta ihmiskunnan taivallusta, eteenpäin se mennä jököttää joka tapauksessa."

Tuollainen yhden valtion maapallo aiheuttaisi huomattavan muutoksen nykyiseen taloususkontoon. Mitään ulkomaankauppaa ei nimittäin enää olisi ja talous olisi siinä mielessä suljettu talous. Enää ei talouden pelastajaa voitaisi hakea ulkomaankaupasta.

Viimeistään silloin olisi alettava puhua taloudesta sen oikeilla nimillä, tunnustettava sen todelliset toimintamekanismit ja lopetettava hölynpölyn hokeminen.

Olisi muun muassa tunnustettava ja tunnistettava, että jakolinjat eivät kulkeneetkaan valtioiden rajoja pitkin, vaan valtioiden sisällä luokkarajoja pitkin. Ja vaikka sen näkeminen olisi ensi alkuun tuskallista ja sen tunnustaminen vaikeaa, niin kuitenkin, kuten joku valtiomies joskus sanoi, tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Suomen talouden pelastaja: ”Joku muu”?

Globaali talous on suljettu talous

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Hyvin huomattu Janne.

Yhden valtion maapallo poistaisi monta taloudellista sekä sotilaallista ongelmaa. Ja päästäisiin ratkomaan varsinaista ongelmaa, tuloerot, köyhyys, jne. Luultavasti luonnonvaratkin jakautuisi sen jälkeen oikeudenmukaisemmin yksilöä kohden.

Kannattaisiko siis alkaa ajamaan maapalloa yhden valtion ja yhden valuutan yksiköksi?

Siitä voisi olla paljon etuja,,ja se voi olla kyllä ainoakin ratkaisu ihmiskunnan selviytymiseksi, sillä valtioiden välinen kilpailuyhteiskunta lienee sittenkin väärä malli pitkässä aikamitassa kohti tulevaisuutta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tavallaan muu maailma on jo tunnustanut Kiinan voiman Yhdysvaltoja lukuunottamatta mm. Pariisin ilmastokokouksen päätöksin vastoin mitään kritiikkiä.

Kiina vapautettiin kaikista päästöistä ja päästöjen kasvusta yli vuosikymmenen ajaksi mm. meidän Suomessa tuskaillen jo saunakiukaidenkin sävyistä.

Kiinalainen liike-elämä kasvattaa lokeroitaan kautta maailman. Kiina investoi vahvasti mm. Etiopiaan vaateteollisuudessa etiopialaisen pitkän työpäivän ollessa halpa ja alle yhden euron hintainen. Suomessa Kiina on ilmaissut invastointihalukkuuttaan suuriin sellutehtaiden alkutuotannon yksiköihin raaka-aineen ollen ilmeisesti halpaa.

PS. Meillä Suomessa ei ole enää varoja edes kohtuulliseen teiden ylläpitoon korjausvelan kasvaen vuosi vuodelta suuremmaksi kovan verotuksen ja velkaantumisen olosuhteissa - Kiinassa taas rakennetaan maailman mahtavampia siltoja ja muuta infrastruktuuria enemmä, kuin koskaan aiemmin maailman historiassa.

Kiinassa on käytetty enemmän energiaa vaativaa sementtiä viimeisen vuosikymmenen aikana, kun koko Euroopassa sen koko historian aikana.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Yksilö tasolla elämä on elettävä ja lusittava pois . Oli mitä oli huominen .

Mutta jos testattas onko skenaariollasi pohjaa nyt kun olet arvostellut Kiinaa julkisesti .Eli muuta vuodeksi Kiinaa ja selviätkö ilman "onnettomuutta" vuoden siel ?

(olen blogeissani itsekin samoi näkökulmii tosin jo vuosi sitten pyöritellyt)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki hän selviäisi. Käsityksesi Kiinasta ei liene aivan totuudenmukainen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Mutta jos testattas onko skenaariollasi pohjaa nyt kun olet arvostellut Kiinaa julkisesti"

Mitkä kohdat tekstissäni olivat mielestäsi Kiinan arvostelemista?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

No kyllähän tuossa "paljastat" Kiinan isona uhkana jne . Ja jos se noin "julma" olisi niin ne rankasis ehkä :)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #19

No jaa, kai Kiina olisi julmahko, mutta sivistyneellä tavalla, ei barbaarisella. Britit, jenkit, venäläiset, espanjalaiset ja belgialaiset ovat olleet sivistymättömän julmia. Ylipäätään valta-asemassa olevat ovat julmia. Judeokristillinen/Valkoinen sivilisaatio lienee ollut julmempi Aasiassa, Amerikoissa ja Afrikassa kuin mitä Kiina olisi tulevaisuudessa. Toki Kiinalla on todennäköisesti tulevaisuudessa teknologisesti paremmat edellytykset aiheuttaa suurempaa kärsimystä, mutta tuskin sitä tekee.

Ulkopuolelta ajateltuna "silmä silmästä" -oikeustajulla, Kiinalla on oikeus antaa takaisin historialliset nöyryytykset joko koko lännelle, tai ainakin tietyille länsimaille. Suomi on pienenä ja vaatimattomana läntisen sivilisaation edustajana ollut verrattain synnitön vieraiden sivilisaatioiden kansojen alistajana. Amerikkalaisiin kohdistunee tällä hetkellä eniten vieraissa kansoissa kostonhalua.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Asiat voi nähdä kahdella tapaa.

Joko sellaisina kuin ne ovat, tai sellaisina kuin niiden pitäisi olla.

Siis kylmän kirkkaan jäänläpi,

tai uskon, toivon ja kuulemisen pyhän kolminaisuuden Prisman kautta.

Kyse on valinnasta.

Kirjoitin viisi vuotta sitten 2013 näin:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13517...

On China Yuan We Trust.

Helppo nähdä, että otsikossa tapailtiin ironiaa, mikä epäonnistuu aina.

Ainakin tuo oli ennen Trumpia.

Btw.
Tietoisuus yhden kasvujättiläisen muita selvemmästä kasvuvauhdista ( korkoa korolle), johtaa väistämättä ykköspaikalle, ja siitä on enää vaatimaton kvanttihyppy maailmanherruuden maksimaaliseen toteutumiseen:

Yksi maailma - yksi maailmanherra.
Yksi maailma - yksi valtio.

Tai semanttisesti, joko yksi puolue (kuten Kiinassa nyt)

Tai yksi maailma - yksi Pankki.

Yksi kuitenkin, kaikki sille velkaa, rahat ja henki.

Riippuen, kumpi lopulta voittaa: Valtio vai Pankki.

Puolue on nytkin vain tekosyy vaatia yksimielisyyttä ja erottaa toisin liian näkyvästi ajattelevat.

Myös valtiosta ihminen voidaan erottaa: Joko merten taa tai mullanalle.

Mutta Pankki ei erota ketään.

Se velkoo jokaista elämänmatkan ja Tuonelan tuolle puolen, joten melkeinpä luulen, että voittaja on lopulta Pankin nimellä kulkeva laitos konglomeraatti, jolle me
Kaikki olemme kaiken velkaa, maan jolla seisomme, ruuan ja juoman, jota nautimme ja hapen jota hengitämme.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kiinalainen kvartaali on 25 vuotta toisin kuin länsimaiden omaksuma 3kk.

Taloudellisesti hiljalleen romahtava Yhdysvallat todennäköisesti ehtii aloittamaan vielä sodan kiinalaisia vastaan, mutta Kiina selviää voittajana sulkemalla sekä raaka-aine että rahahanat.

Trump ymmärtää tämän ja yrittää saada aikaan säästöjä vetämällä USA:n joukkoja pois paikoista, jonne ne eivät kuulu sekä vähentää velkaantumis-astetta, mikäli se nyt ylipäätään on enää vähennettävissä.

Vähä-älyinen ei hevillä ymmärrä sitä, että parin pataljoonan pitäminen ulkomailla ja sen sotalogistiikan ylläpitäminen maksaa miljardi dollaria vuodessa per pataljoona.

Jo pelkkä Syyriasta vetäytyminen säästää USA veronmaksajille pitkän pennin.

USA:n liittovaltion budjetti on noin biljoona dollaria. Siitä puolustusmenojen osuus on puolet. Pelkästään Afganistaniin kuluu rahaa enemmän kuin mitä Suomen valtion budjetti on. Armeija työllistää suoraan kolmisen miljoonaa amerikkalaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

USAn liittovaltion budjetti on yli nelinkertainen mainitsemaasi verrattuna. Sen alijäämä huitelee biljoonan tuntumassa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kuumeessa tehty lukuvirhe siis. Mahtuu kevyesti virhemarginaaliin vielä :-)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tehokkain keino vallata, siis haltuunottaa valtio, ei ole mitään konventionaalinen sotilaallinen hyökkäys, vaan valtion heikentäminen niin pitkälle, että se pyytää viimeistä apua, valtion haltuunottoa.

Kiina tietää keinot. Se tietänee se historiastakin, mutta viimeistään nyky-Euroopasta. Kiina tekee niinkuin se on nähnyt IMF:n tekevän ja Keskuspankkien tekevän.

Se tapahtuu täysin laillisesti ja virallisen koodin mukaan legitiimisti. Ilman häpeää ja heikkoutta, kunniallisesti ja vlttömättömyyden pakosta. Se - haltuunotto, jossa valtio teurastetaan ja uudestisynnytetäön, on Lännen tapa toimia.

Niin toimii myös Kiina. Ainut mitä se vaatii Länneltä on standard unite, yksi ja sama stadardi Kiinalle siinä missä Lännellekin. Jyrkkä NO doublestandardeille!

Velkaannuttaminen. Se on tämä tauti joka tepsii. Heikentäminen velalla ja lisävelalla. Valtion vihollistenruokkiminen valtion sisällä ja ulkona Valtio lopulta kuolee nälkään ja ikävään.

Kiinaa syytetään jo velallistamisesta, globaalista veallistamisesta. Muita syytöksiä: Lyöttäytyminen, paikallistuminen, chinatownistaminen, pakkoystävystäminen etc.

IMF on jo Kiinan taskussa, aikaa myöten myös UN, kehittyvä maailma, globaali vaihtovaluutta, pörssi ja niin pois päin..

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Miltä tämä kehitys sinusta tuntuu? Positiiviselta? Haikealta ja surulliselta? Epävarmalta ja pelottavalta?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kysyit edellä #2. Mitä meidän kannattaa tehdä ja mitä jättää tekemättä?

Tullaan siihen, mitä ylimalkaan kannattaa tehdä. Mitä jättää tekemättä.

Niinpä, aina kannattaa tehdä paljon työtä. Ja nimenomaan sellaista työtä, joka on hyväksi koko kansakunnalle. Siis vaalia kohtuullista koheesiota. Ynnä torjua päättäväisesti entropiaa, väistämättä kaikkeen iskevää hajoamis- ja murenemis ilmiöitä vastaan

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Juttelin muutama vuosi sitten Tel Avivissa paikallisen nuoren miehen kanssa kahvilassa. Hänen isoisänsä oli miehen mukaan ollut Neuvostoliitossa kenraali. Isoisä oli koko työuransa rakentanut Neuvostoliiton aseellista kyvykkyyttä kapitalistista länttä vastaan.

Kun Neuvostoliitto romahti, romahti myös hänen koko elämäntyönsä tarkoitukselta pohja. Niinpä hän ampui itsensä.

Pari vaihtoehtoa siis nykypäivän länkkärille:
1) Toimi kuten Veikko neuvoo eli rakenna vakautta kotimaahasi ja vastusta entropiaa. Lisäänny.
2) Fatalistisesti hyväksy Kiinan ylivalta ja lännen romahtaminen. Älä lisäänny, vaan elä hedonistisesti niin kauan kuin voit ja lopulta toteuta eutanasia. Lopulta kehosi sulautuu väistämättömään kiertokulkuun. Älä välitä identiteetistäsi, kansastasi, kulttuuristasi tai sivilisaatiostasi. Ne ovat vain muotoa universumin virrassa vailla merkitystä. Ui myötävirtaan nauttien.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Pekka, mun mielestä kannattaa vahvistaa suomalaista omaperäisyyttä ja tehdä molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä kiinalaisten kanssa. Pakkoruotsin tilalle kiina ja suorat, valtioiden väliset suhteet ilman välikäsiä. Kaupallinen ja kulttuurinen kanssakäyminen lisää toistensa tuntemusta ja kunnioitusta.

Suomella ja suomalaisilla on vielä toistaiseksi hyvä maine missäpäin tahansa, niin myös Kiinassa ja sillä maineella kannattaa nöyrän ylpeästi ratsastaa.

Hyvä esimerkki suomalais-kiinalaisesta kulttuurinvaihdosta:

- Mandy Chao valitsi Kiinassa tyttärelleen suomalaisen päiväkodin – halusi, että lapsella on hauskaa hoitopaikassa: "Täällä hänellä saa olla omia mielipiteitä"- https://yle.fi/uutiset/3-10460123

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olemme ajautumassa kohti sotaa. Niin taloudellista kuin aseellistakin. Kohti suurta vallan uusjakoa... uutta maailmaa. Entä jos Yhdysvalloilla ei ole uudessa maailmassa määräävää roolia... eikä voi olla selkänoja meillekään? Tämähän on se meidän lähivuosikymmenien kohtalonkysymys.

Miten liittoudumme... millaisin keinoin... ketä vastaan... kenen asein?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Yksi suuri ongelma on kieli, olemme opetelleet englannin ja rakastamme matkustaa valtoihin.
Nyt olemme suu pyöreänä uuden kielen ja kirjoituksen edessä.
Aikaisemmin tekniikassa oli saksankielinen kirjallisuus ja nykyisin englanninkielinen, kiinalaisten julkaisuista emme saa selvää.

Toimituksen poiminnat