Antiikin Rooman syntyvyysvaje – Onpas tutun kuuloista

Viimeisen vuoden aikana on ollut paljon uutisointia mediassa siitä, että suomalaisten syntyvyys on ollut ennätysmäisen alhaista, ja jatkaa vain laskuaan. Tässä kehityksessä menee monet laskelmat uusiksi, varsinkin eläkerahastojen ja valtiovarainministeriön. 

Törmäsin aivan sattumalta Wikipedia-artikkeliin, joka kertoo antiikin Rooman syntyvyysongelmasta. Olin häkeltynyt, kuinka samanlaisista ongelmista kärsittiin silloisessa suurvaltakunnassa, ja kuinka samanlaisia syitä on epäilty taustatekijöiksi. Artikkelia lukiessa kuulosti kuin joku konservatiivi olisi suorastaan tekaissut artikkelin peloitellakseen aikalaisiamme liiallisesta vapaudesta ja naisten vallan lisäämisestä. Niin osuvia olivat artikkelin alaotsikot ja seikat. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Syntyvyys_Rooman_valtakunnan_tuhon_syyn%C3%A4

Jotkut historioitsijat ovat arvioineet, että alhaisen syntyvyyden taustalla oli luksys, pilallehemmoteltujen parien haluttomuus kasvattaa lapsia yhteiskunnan edun nimissä, ja naisten kasvaneet vapaudet, jotka johtivat siihen, etteivät miehet halunneet avioitua itsenäisten naisten kanssa. Lisäksi roomalaiset tunsivat ehkäisymenetelmiä. 

Jopa keisari Augustus laati lakeja, joilla kannustettiin lastenhankintaan, ja hän ajoi kulttuuria ja arvoja sellaiseen suuntaan, että miehen naimattomuus ei ollut yhteiskunnan arvojen mukaista. Marcus Aureliuksen kaudella lopulta päädyttiin sairausepidemian jälkeen siihen, että väestövajeen paikkaamiseksi sallittiin valtakunnan ulkopuolisten "barbaarien" maahanmuutto, ja heille myönnettiin kansalaisuus, jotta saatiin henkilövajetta paikattua armeijassa ja maatiloilla. 

En ollut kuullut tästä ilmiöstä, mutta kiinnostavia yhtymäkohtia tähän päivään. 

pekkalampelto
Helsinki

Kotoisin Joensuusta, opiskellut Tampereella, nyt yrittäjänä Helsingissä. Keskustelen yksityishenkilönä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu